Întrebări frecvente

Pentru a veni în întâmpinarea dumneavoastră, a celor care aveți nevoie de servicii în domeniul fotografic, am anticipat câteva întrebări pe care le-ați avea de pus și vă oferim răspunsurile în cele ce urmează:

 

Am o firmă și doresc un catalog de produse în formă printată. Vă ocupați și de așa ceva?

La elaborarea unui catalog de produse, pe lângă imaginile produselor, trebuie avut in vedere design-ul fiecărei pagini, suportul pe care se face printul etc. Echipa inFRAME Studio este specializată în fotografie și producție video și asta știm să facem cel mai bine. Nu ne plac improvizațiile și, de aceea, nu intrăm în domenii de activitate departe de expertiza noastră, din dorința de “a agăța” un client. Avem colaborări cu graphic designeri și, cu ajutorul lor, vă vom asigura acoperirea nevoilor dumneavoastră. 

 

Cine deține drepturile de autor asupra imaginilor?

Există două feluri de drepturi asupra imaginilor. Fotograful sau videograful, în calitate de creator, are drepturile de autor asupra fotografiilor și imaginilor videope care le face. El poate renunța parțial sau total la aceste drepturi prin contractul care se încheie cu clientul. Astfel, fotograful sau videograful poate da drepturi de utilizare a imaginilor, în contract specificându-se unde vor fi utilizate imaginile, în ce tiraj, dacă se vor folosi în materiale printate, fotograful  sau videograful putând utiliza aceste imagini unde consideră, fără a produce prejudicii de imagine clientului. De asemenea, fotograful sau videograful poate ceda drepturile de autor beneficiarului în totalitate, caz în care, dacă va dori să publice aceste fotografii sau imagini în propriul portofoliu, va avea nevoie de acordul clientului. În acest caz, însă, prețul imaginilor va fi unul mai mare.

 

De ce clientul nu primește toate fotografiile ședinței foto sau filmările realizate?

În timpul unei ședințe foto sau sesiune de filmări, se realizează foarte multe cadre. Primele sunt, de obicei, “de încălzire”, în care fotograful sau videograful aranjează luminile, calculează timpii de expunere, etc., iar modelul se acomodează cu fotograful sau videograful. După efectuarea ședinței, fotograful sau videograful va face o selecție riguroasă a imaginilor pe care le va prelucra, iar imaginile livrate sunt de fapt cartea sa de vizită în piață. Echipa inFRAME Studio nu dorește ca imaginile livrate să fie simple încercări, iar piața să ne perceapă eronat. Dacă am forța o comparație, la cofetărie, nu ne interesează să luăm și cojile de ou sau ambalajele untului, ci numai rezultatul final, adică tortul.

 

De ce apar imaginile plătite de  mine la dvs pe site?

Între fotograful inFRAME Studio și beneficiarul imaginilor se va încheia un contract de prestări servicii fotografice în care se va stipula clar dacă dvs. sunteți de acord ca fotografiile sau cadrele filmate pe care le-ați comandat să poată participa la concursuri sau să apară în portofoliul on-line al inFRAME Studio. Puteți opta ca aceste imagini să vă aparțină în exlusivitate, echipa noastră renunțând complet la drepturile de autor,  însă prețul unor astfel de fotografii este mai mare.

 

Este obligatoriu să semnăm un contract? Se mai poate negocia prețul?

Semnarea unui contract este obligatorie din punctul nostru de vedere, deoarece, prin contract, atât noi, cât și clienții își asumă responsabilități care trebuie onorate. În plus, este avantajos și pentru cazurile când se dorește o colaborare pe termen lung.  Echipa inFRAME Studio a construit prețurile pe baza unor costuri cu amortizarea echipamentului, plata resursei umane, a utilităților și a licențelor software necesare procesului de editare a imaginilor, astfel că acest preț este unul corect atât pentru client, cât și pentru prestator. Sigur că în eventualitatea fotografierii unui număr mai mare de produse sau derulării unei colaborări pe termen lung, prețurile vor fi ajustate prin aplicarea de discount-uri.

 

Îmi pot face singur fotografiile pentru produsele comercializate în magazinul propriu?

Sigur că tehnologia de astăzi permite fotografierea cu telefonul în condiții comparabile cu rezultatele obținute prin folosirea unei camere digitale DSLR destinate amatorilor entuziaști. Însă, la fotografia de produs, nu numai calitatea imaginii este importantă, ci și plasarea produsului în lumina potrivită și fotografierea lui dintr-un anumit unghi care să îl pună în evidență. Din acest punct de vedere, este indicat să se apeleze la un specialist care are noțiuni de fototehnică și fotocompoziție astfel încât fotografia obținută să fie o veritabilă carte de vizită a firmei. De aceea, dacă o firmă dorește să își acopere nevoile fotografice prin eforturi proprii, inFRAME Studio oferă servicii de consultanță privind organizarea unui ministudio fotografic și cursarea persoanelor care se vor ocupa de acest ministudio pentru a obține fotografii comerciale.

 

De ce durează atât de mult o producție video, iar la alții filmul se face în câteva zile?

Atunci când am ales să abordăm imaginea comercială, fie că vorbim despre fotografie sau videografie, ne-am asumat să oferim servicii care să acopere nevoile de promovare ale clienților noștri. Pentru aceasta, orice ședință foto sau film de prezentare începe cu o discuție preliminară cu ajutorul căreia stabilim aceste nevoi. Apoi, elaborăm un scenariu și un storyline care va fi prezentat clientului spre aprobare. După această etapă, se va face organizarea filmărilor, alegerea echipamentului și a luminilor ce urmează a fi folosite, închirierea echipamentelor suplimentare, alegerea locațiilor și actorilor ce urmează să apară în film. Abia apoi, vor începe filmările, urmând ca, după procesul de filmare, să se realizeze  montajul și postproducția materialului filmat. În acest fel, rezultatul final va corespunde întocmai nevoilor clienților, lucru care ne diferențiază de alți prestatori de servicii videografice aflați pe piață.